Учители прежалват бонуси, за да запазят школо

Образование

от Дора Цветкова 921 прегледа 0

Учители прежалват бонуси, за да запазят школо

Преподаватели в пазарджишкото Основно училище „Стефан Захариев“ прежалват всякакъв вид допълнителни плащания, каквито получават колегите им в останалите учебни заведения с едничката мисия да бъде запазено школото. Това е една от мерките, предприети за оптимизиране на разходите, след като то бе застрашено от закриване, обяснява директорът Стефан Ангелов.

Крайната мярка пък била предложена, след като в определен момент бюджетът се оказал със сериозен дефицит. Така се наложило ръководството да поиска сериозна сума за дофинансиране – 18-19 хиляди лева.

На следващата година учениците намалели още повече и имало опасност пак да се стигне до търсене на помощ от общината. А всяка есен дофинансиране не е изход, казва Стефанов.

След разговори с ред институции все пак е намерен начин за закрепване на финансовото състояние. Предложението не е внесено в Общинския съвет, а още на следващата година разходите са свити до минимум и счетоводното приключване е на чисто.

Една от жертвите са доходите на преподавателите. Всеки от тях работи по много часове извънредно, но получава само основна заплата в името на това да остане действащо най-старото школо в Пазарджик. Тази есен с гордост ще се поздравят за неговата 170-годишнина.

Повече по темата четете в следващите броеве на „Пазарджишка Марица“.

Коментари