Учителка от Панагюрище с филм за Априлското въстание

Регион

от Теодора Димитрова 833 прегледа 0

Учителка от Панагюрище с филм за Априлското въстание

Панагюрската учителка Елисавета Георгиева започва работа по нов филм, наречен от нея „За вярата и свободата на България”. Тя споделя, че мисълта за филма се върти в главата от доста време, провокирана от състоянието на Българската православна църква и отношението на хората един към друг.

Филмът ще разказва за ролята на Божиите служители по време на Априлското въстание от 1876 година и за това как християните са си помагали. "Източноправославни и протестанти са били сплотени пред духовния подвиг и страдание на българския народ", припомня Елисавета Георгиева.

Участници във филма са ученици от панагюрското Основно училище „Марин Дринов", Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в града, читалището в село Баня и др.

"Този път съм по-уверена, защото зад гърба си имам приятели, които ме подкрепят, и страхотния екип на Пътуващо читалище „Бащино огнище" в лицето на Ивайло Шопски. Сценарият и материалите са готови, учениците дълбоко мотивирани и това ми дава криле в работата. Особено съм горда, че има участници и от моя клас", споделя Елисавета Георгиева.

Родолюбивата българка стана известна с везането на знамена, на завеси за царски двери в храмовете и с участието си в много благотворителни родолюбиви кампании. Панагюрката, която не обича да говори за себе си, а оставя това да правят делата , написа наскоро, че е напът да се сбъдне още една нейна голяма мечта. Тя е намерила спонсор за изграждането на паметник на Сава Радулов във Варна. Намерили са се и хора, които започнали да помагат при търсенето на гроба на възрожденеца или подходящо място за плоча или паметник. Създаден е и комитет, в който влизат млада журналистка, свещеник с панагюрска кръв и морски капитан.

Съдействие и разбиране имам и от община Варна, така че паметник на Сава Радулов ще има, уверява Елисавета Георгиева.

Коментари