Умуват как да съставят акта на българчето, родено в самолет

Законът не предвижда като място да се впише международно пространство

Градът

от Дора Цветкова 1330 прегледа 2

Умуват как да съставят акта на българчето, родено в самолет

Актът за раждане на мъничкия Николай, роден на 26 юли в самолет на „Луфтханза“ по време на полет, вече е издаден от Българското посолство във Великобритания и е получен в Община Пазарджик. Тук той ще бъде пресъставен до дни и ще бъде издаден оригиналът. Рутинната наглед процедура обаче среща известни пречки. 


В българското законодателство не е предвидено в графа „място на раждане“ да бъде посочено международно пространство, обясняват експерти. Малкият Николай се роди на 26 юли по време на полет от Богота до Франкфурт с помощта на трима лекари, които пътували в самолета. Географските координати обаче са уточнени с градуси, каквито софтуерната система на ГРАО не приема. Затова от Пазарджик е изпратено официално запитване до Главната дирекция за гражданска регистрация. 


Освен, че се оказа първото българче, родено във въздушно пространство, така Николай е на път да стане пионер и в правната практика – до момента в родното законодателство не е предвидена такава интересна ситуация. Ако се роди дете на кораб, се вписва според флага, под който пътува, като родено в съответната страна. Ако е на територията на българско посолство в която и да е страна – като роден на българска земя. За борда на международен самолет и в международно пространство законодателят не е помислил.


Решение при всички случаи ще бъде намерено и е твърде вероятно то да доведе до промяна в нормативните документи.
Иначе от общината се готвят да посрещнат с почести най-известните ни в момента съграждани – Николай, родителите му и по-големият му брат. Постоянното им местожителство е в широкия център на Пазарджик. Засега щастливото семейство не желае медийни изяви.

Коментари