В Бъта отново вдигат Празник на шарената сол

Регион

от Екип Марица 221 прегледа 0

В Бъта отново вдигат Празник на шарената сол

Осмият национален празник на шарената сол ще събере кулинари и изпълнители на народни песни и танци от цялата страна в панагюрското село Бъта на 5 май. Атрактивното събитие ще бъде на площада в селото. Организатор е Народно читалище „Н. Й. Вапцаров - 1927” , съобщи секретарят на културното ведомство Мария Кършева.

Целта е да се разнообрази и обогати културният живот на хората не само в селото, но и в общината и региона. А защо празникът е посветен на шарената сол? Тя едно от нещата, с които Панагюрският край е национално известен. Присъства ежедневно на българската трапеза. Събрала е вкуса на солта – жизнено необходима за живота и аромата на неповторимите нашенски билки. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината.

Предстоящото издание на празника е в непроменен формат. Ще има кулинарен конкурс в три категории - най-вкусна и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие и най-красиво подредена маса с приготвени ястия. Желателно е ползването на автентични съдове от българската трапеза – глинени, дървени, медни за готовите ястия. Те ще бъдат оценявани от професионално жури и ще бъдат връчени предметни награди.

Редом с конкурса е предвиден и концерт на фолклорни състави.

След 16 часа започва празникът на село Бъта- „Гергьовден”. За доброто настроение на бътовци и гостите на селото ще се погрижи оркестър „Бриз” от град Варна с ръководител бътовският зет Николай Кръчмаров.

Освен изява и признание, колективите ще имат възможност за екскурзия до Общинския център /за своя сметка/ - посещение на Исторически паметници свързани Априлската епопея - Исторически музей - Панагюрище, Мемориалния комплекс ”Априлци”, зала – трезор на Панагюрското златно съкровище, къщата – музей на Райна Княгиня, Дудекова къща, Лекова къща, Тутева къща и местността „Оборище”, където се е провело Великото народно събрание – 1876 година.

Заявки за участие се приемат до 15 април 2019 година чрез читалището в Бъта.

Коментари