В Септември се отказаха от "Победа" за реми с ЧСИ

Продажбата на парцела може да донесе нужните приходи в общинската хазна

Регион

от Димитър Комсийски 320 прегледа 0

В Септември се отказаха от "Победа" за реми с ЧСИ

Градските власти в Септември са напът да решат редица спешни проблеми, отказвайки се от "Победа" за реми с ЧСИ. Иначе казано, частният съдебен изпълнител (ЧСИ), който от доста време е наложил запор върху стратегически важни за града обекти, ще ги "размени" срещу правото да продаде на подходящ инвеститор бившия завод "Победа", стъпил върху парцел с обща площ 42 810 дка. Така общината отново ще влезе във владение на наистина важни обекти: пенсионерски клубове, клубовете на инвалида и този на Ловно-рибарското дружество, спортна зала.

Сделката обаче изискваше преобразуване от публична в частна общинска собственост на парцела на „Победа” и тази промяна предизвика бурни дискусии на последната сесия на ОбС в Септември.

„След трудни преговори с ЧСИ Деница Станчева постигнахме договорка за вдигане на запора от няколко важни за града имота, за сметка на придобития преди известно време парцел на бившата фабрика „Победа”, обясни пред старейшините вносителят на предложението инж. Явор Митев.

Заместник-кметът на общината посочи изключителния висок обществен интерес от това действие. "В момента парцелът не се използва и пустее. По никакъв начин няма да се променят намеренията и плановете ни относно целите, които си поставихме при актуването на имота, а именно да се търси стратегически инвеститор за него. Така че дали ЧСИ-то ще продаде този имот, или общината, и в двата случая ще бъдат хем погасени голяма част от наследените дългове, хем ще влизат средства от данъци и ще се разкрият работни места”, заяви инж. Митев.

При последвалите дебати обаче не за първи път някои общински съветници сложиха на преден план буквата в правилника пред целесъобразността.

„Няма да подкрепя точка, която се внася в последния момент и не е разгледана на постоянните комисии”, обяви съветничката от БСП Петя Цанкова, подкрепена от съпартиеца си Сергей Стойнов. Гласът на разума обаче прозвуча в изказването на друг съветник - социалист. Георги Мърков се обяви против политическите заигравания. Той подкрепи вносителите на проекторешението и призова за позитивен вот колегите си.

В крайна сметка се стигна до категоричен резултат. С квалифицирано мнозинство от 14 гласа „за” срещу 4 „въздържали се” градският парламент взе решение за преобразуване от публична в частна общинска собственост парцела на някогашното предприятие „Победа”. Заради важността му в решението беше включено и условието за предварително изпълнение.

Коментари