Вдигат храм с пари от дядо Добри

България

от Екип Марица 1940 прегледа 0

Вдигат храм с пари от дядо Добри

През следващата седмица ще започне строителството на нов храм към манастира „Света Петка“ в русенското село Копривец. Това съобщи русенският митрополит Наум. Над 50 000 лева, което е една трета от необходимите средства за вдигането на храма, са дарени от дядо Добри, предаде "Монитор".

По думите на владиката строителните работи може да се отложат със седмица-две единствено ако се влоши времето. Проектът за църквата е готов отдавна, а освещаването на мястото е станало още преди две години.

Новият храм ще се казва „Света Параскева“, както се нарича параклисът, използван до момента за извършване на богослужения. Събитието е дългоочаквано и от митрополията се надяват новата църква да привлече повече богомолци към Светата обител. За нея сега се грижи игумения Мелания, която е и единственият обитател на манастира.

Средствата са дарени от дядо Добри през 2013 г. и началото на 2014 г., разказа предишният игумен на манастира архимандрит Емилиян, който по това време е игумен и на Басарбовския скален манастир. През 2013 г. старецът посетил първо Светата обител край Басарбово и дарил 1800 лева, с които била закупена земя за зеленчукова градина.

„Парите бяха по два и пет лева, увити във вестник и облепени с тиксо“, спомня си отец Емилиян. Същата година дядо Добри дошъл още веднъж и дал 2000 лева, а след това посетил и Копривец. Прочел за манастира в една книжка и много искал да помогне за построяването на църква. В следващите месеци превеждал парите, които е събрал, по банковата сметка на манастира

Коментари