Великденски базар помага на жена, която се бори за глътка въздух

Светла Дуева се нуждае от дихателен апарат, рехабилитация, скъпи медикаменти

Регион

от Екип Марица 185 прегледа 0

Великденски базар помага на жена, която се бори за глътка въздух

В помощ на тежко болната Светла Дуева ще бъде Великденският базар, организиран от храма „Свети Харалампий“ в Септември, съобщи отец Йордан Василев. Жената е на 47 години, но в много тежко състояние – не може да диша самостоятелно. На дихателен апарат е от 16 години. В последните 9 е на легло.

В момента за пореден път е в Интензивното отделение на Областната болница, след като спряла да диша – апаратът й е твърде стар, амортизиран и не смогва, разказа братът на Светла – Стоян Кътев. Подобни критични ситуации с нея не са една и две...

„Липсата на рехабилитация доведе сестра ми до това състояние, разказва мъжът. Мускулите й атрофираха, обездвижи се съвсем. Вече и ръцете си трудно мърда. Търсили сме специалисти къде ли не – от Септември през Пазарджик, та до София и почти всички болници в България. Сестра ми е тежък случай, затова бързо се отказват. Като я вземат в болница, я отпращат само след седмица без резултат – пътеката приключила. Преди 4 години до Ловеч стигнахме. Там един кинезитерапевт успя малко да я пораздвижи и да й помогне да свали част от теглото си, защото заради залежаването беше понапълняла. Но и той не постигна каквото искаше“.

Диагнозата й е миопатия. Жената също споделя, че никой не иска да я лекува, защото това струвало твърде скъпо. Доскоро не си е и помисляла да търси помощ нито от организации, нито от граждани, защото до октомври 2017 година дори нямала поставена диагноза. В медицинската й документация пишело само „хронична обструктивна белодробна недостатъчност“. Едва през 2018-та успяла да мине пред ТЕЛК и да получи поне пенсия, а това забавяне станало приина за натрупване на дълговете за данъци и такси. Жената споделя, че вкъщи дори нямат всички необходими мебели.

Припомняме, че след като сама публикува миналата година зов за помощ във Фейсбук, на него се отзоваха кметът на града Марин Рачев и депутатката Даниела Малешкова. Градоначалникът уреди данъчните задължения на семейството, а народната представителка се ангажира да осигури животоспасяващия дихателен апарат. Впоследствие обаче се оказало, че целият е твърде скъп и не е по силите й. Така са купени само батерии, които обаче не заработили. Беше организиран и концерт в подкрепа на семейството.

Болестта е предизвикана от тежки пневмонии и натравяне от токсични зпарения. Светла се нуждае от финансова помощ, тъй като трябва да купи нова батерия за апарата си овлажнител за въздуха, консумативи.

Братът разказва, че въпреки тежкото си положение, Светла не губи сила на духа. Като й звънне да попита как е, винаги отговаря: „Добре съм, нищо ми няма. Чайче си имам, пийвам си, какво ми трябва повече?“. Когато съгражданите й започнали да събират дарения за нея миналата година, казала, че й е неудобно да приеме – можело да има и по-нуждаещи се от нея. В крайна сметка склонила, но с купените чисто нови батерии изненадващо апаратът отказал да работи. Оказало се, че е направена защита с чип и заради нея може да бъде захранван само с оригинални батерии, а за момента такива не може да се намерят. Нов апарат пък струва десетки хиляди долара – непосилна за близките на жената цена, така че са необходими още средства. Много пари са нужни и за рехабилитация и скъпоструващи поддържащи лекарства. Семейството е благодарно на всяка оказана подкрепа.

За пореден път се разчита на добри хора, за да бъде запазен животът на Светла.

Докторите се учудват на издръжливостта на жената. При прегледи заявяват, че има много здрав организъм. За нея все още има надежда, ако й се подаде ръка!

В храма вече има каса за дарения.
БАНКОВА СМЕТКА
Банка ДСК – ЕАД
Титуляр на сметката: Светла Иванова Дуева
IBAN BG66STSA93000001266013
BIC STSABGSF

Коментари