Велинград ще протестира до нормализиране на водоснабдяването

Регион

от Екип Марица 79 прегледа 0

Велинград ще протестира до нормализиране на водоснабдяването

Протестите във Велинград няма да спрат, докато не се нормализира водоподаването във всички райони на града. Това заявиха днес местни жители, които отново излязоха на спонтанен протест в центъра на курорта. В последните дни напрежението за пореден път ескалира, след като при една от предишните демонстрации се стигна до арести на участници и стълкновения с полицията.

Парадоксално е, но в курорта, претендиращ да е СПА-столица на Балканите нерядко със сухи чешми остават не само домакинства, но и хотели. За проблема се говори от десетилетия, но кардинално решение досега не е намерено. Най-засегнат е квартал „Каменица“, който е и най-голям и с най-много домакинства, разказа един от участниците в протестите. Не са застраховани обаче и живеещите в „Лъджене“ и „Чепино“.

Велинградчани се обидени, че вместо да ги подкрепи в справедливите им искания, властта им праща полиция и ги обвинява в агресия. Припомняме, че в сряда се стигна до сблъсъци между униформени и протестиращи. И двете страни твърдят, че агресията е тръгнала от другите. Обвиненията към кметския екип пък са, че много приказва, малко върши.

Не за часове, а понякога за дни наред градът остава без вода, оплакват се велинградчани. Пет от седем дни в седмицата се е случвало хората да остават на сухо. Не могат да пуснат пералня, а за да се измият, трябва да мъкнат тежки туби от минералните чешми. Проблемът засяга и хотелите. Някои от тях имат резервоари, количествата в които обаче на моменти не стигат до пускането на водата в чешмите.

Участници твърдят, че протестите са протичали мирно и кротко, без основания за арести. С времето местните хора са разбрали, че демонстрациите са единственият начин да принудят ВиК да им пусне вода поне за час. И на това – колкото и да е малко – се радват.

Кметът на Велинград Костадин Коев признава, че проблемът с водата в СПА-столицата е тежък, но обвинява за това предишните общински екипи. Преди години е пропусната възможността в града да бъде изграден воден цикъл. Градът има нужда от нов водопровод, защото в момента разчита на тръби от етернит, полагани между 1960 и 1967 година. В критично състояние е и довеждащият тръбопровод.

След като през май внесе такова предложение в Общинския съвет, но то не бе прието, Костадин Коев отново поиска оставката на управителя на ВиК Георги Мяшков. Той пък контрира, че не е справедливо цялата вина да се хвърля върху него и екипа му. Заяви, че градът не е оставят без вода за цяло денонощие – прави се всичко възможно авариите да се отстраняват за часове.

„Оставката ми е на бюрото на кмета от 10 май. Ако трябва, ще се оттегля, следващият да мисли и дано се справи“, коментира управителят.

Въпросът ще бъде обсъждан отново в понеделник, когато предстои среща между представители на общината, на ВиК и на протестиращите.

Коментари