Вербуваното момче не е болно от чума, да не се отвръщаме от него

Говорете открито с децата си за случая, призовава политологът проф. Татяна Дронзина, която обучава учители и директори по антитероризъм

Коментари

от Елица Кандева 2598 прегледа 0

Проф. Татяна Дронзина

От няколко часа ситуацията, в която е обвиненото в тероризъм момче, се промени – в средата, в която са детето и семейството му, вече се знае кои са те.

Какво да се обясни на съучениците и на родителите им, за да няма паника? Този въпрос коментира пред „Марица” проф. Татяна Дронзина. Тя е преподавател по политология в Софийския университет, автор на книгата „Ислямска държава” и води обучения по антитероризъм на учители и директори в цялата страна, включително и в Пловдив.

Въпрос на време беше името на детето, обвинено в подготовка на терористичен акт, да стане ясно, защото Пловдив не е толкова голям град.

Това е моментът, в който местната общност трябва да подкрепи семейството, защото то е избрало правилния път. Ако родителите не бяха контактували навреме със службите, можеше да се развие верига от събития, която щеше да отнеме живота не само на детето, а на още много хора.

Естествено е родителите и другите деца в училището сега да са в шок и да се боят. Това е непознато явление и като всичко неизвестно то ни притеснява. Но това е здравословен страх. Като премине етапът на този здравословен страх, трябва да мислим какво да правим.

На първо място трябва да е ясно, че детето не е прекрачило линията между убежденията и насилието, следователно за него има път назад. Защото няма дерадикализираща програма, която да е дерадикализирала терорист, участвал в насилие. Нашето момче не е стигнало до там.

Добре е родителите да обяснят на децата си нещата такива, каквито са. Децата не са малки. За тях е съвсем нормално да разберат, че има неща, които са допустими в живота, и такива, които са напълно неприемливи. Че пътят на насилието не води доникъде. Тероризмът е насилие. На децата трябва да се каже, че отнемането на човешки живот не ни прави герои. Нанасянето на материални щети и причиняването на физически страдания не може да ни постави пред другите.

Това дете не е болно от чума, нито от ебола. Затова да страним от него би било голяма грешка.

За проблема трябва да се разговаря открито, както с него, така и със съучениците му. Трябва да се опита то да бъде върнато в рамките на нормалността. И това трябва да стане с участието на всички. Как точно да се случи? Боя се, че никой не знае, защото в България не сме имали подобен проблем и нямаме програми за дерадикализация. Истината обаче е, че за да съставим такава програма, трябва да имаме участие на семейството, на училището, на гражданското общество. Тя не може да бъде само в ръцете на специализираните органи по сигурност.

Чудесно е, че детето работи с психолози и психиатри, но изведено от нормалната си среда, то няма да постигне резултатите, които всички ние искаме. То трябва да работи в местната си общност. Това е в основата на всички програми за дерадикализация.

Училищните психолози са достатъчно квалифицирани да работят с другите деца около момчето. За да им обяснят, че не бива да допускат това дете да изпадне в стигма и отчуждение, да се почувства само. Няма да има победа над радикализацията и никога няма да започне процесът на дерадикализация, ако това момче не се почувства като част от тази общност. Ако то не почувства подкрепата на другите. Знам, че е трудно да се направи. Но няма друг път.

Вярвам, че децата на 16 г. могат да проявят тази зрялост. Достатъчно е да им се доверим и да им обясним нещата, каквито са.

В много отношения съдбата на това момче е и в нашите ръце, включително в ръцете на медиите. Цивилизованото поведение на нашите медии беше демонстрирано до тук. Надявам се да го запазят. Те могат да направят много в посока за решаване на проблема, не за влошаването му. Първите помощници на местната общност са местните медии.

Коментари


Това лайно трябва да изяде един голям, ама голям бой !! На 16 г човек може напълно да осъзнава какво ще върши !!! Жалко е че в България няма никакво възпитание ! Нито патриотично нито религиозно !!

Що ме изтрихте, като писах истината? Да не сте се чалмосали и вие - трафиканти...на какво?

Болно е. Тероризмът е чумата на нашето време, а ислямът е нейният патогномичен симптом

Стига си дрънкала глупости ма , свиня. Профсорка ли си пишман ли си де да та знам ,ама като говориш все едно пърдиш... Аман от разбирачи........!!!!

Разбира се,че не е добре с главата.На цели 16 години е.Всички знаем колко са отворени на тази възраст така,че наистина има някакви психически проблеми за да тръгне да се връзва на някакъв вербовчик.

Е болно,госпожо ?! Явно от нещо е болно,в противен случай трябва да приемем ,че останалите ,които не вършат подобни неща са болните ! Взех да се обърквам !