Вицепремиер защити използването на армията при залавянето на убиеца от Пещера

Власт

от Борислав Наумов 1212 прегледа 0

Вицепремиер защити използването на армията при залавянето на убиеца от Пещера

Военният министър Красимир Карачаканов защити решението си да включи армията в залавянето на 44-годишния Георги Генов, който уби съпругата си в Пещера. В студиото на bTv Каракачанов потвърди, че от президентството искат от него отговор на какво основание е станало това, но демострира, че не бърза да го направи.

„Знам, че има таков писмо от „Дондуков” 2, ще го видя в понеделник и ще отговоря”, каза министърът. Каракачанов разказа, че миналата събота му се е обадил зам.-министърът на вътрешните работи, който е поискал съдействие от специалните сили, тъй като в района, в който те са дислоцирани, е извършено престъпление и престъпникът се е укрил. „Разпоредих на командира на 68-а бригада „Специални сили” да съдейства на органите на реда”, отбеляза вицепремиерът и военен министър.

Каракачанов не е съгласен, че е взел решението зад гърба на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

„Какво значи да съм направил нещо зад гърба? Тъй като се намирах извън София, съм издал  заповедта устно. Освен министър на отбраната, аз съм и вицепремиер, отговарящ за обществения ред и сигурност. Убеден съм, че при опазването на обществения ред армията трябва да участва”, подчерта военният министър.  На припомнянето, че според Закона за отбраната и въоръжените сили армията може да помага само при борба срещу разпространяване на оръжие за масово унищожение, тероризъм и незаконен трафик на оръжие, Каракачанов заяви: „Някой знае ли какво точно ще извърши този човек, при положение че 18 часа след извършването на престъплението успешно се укрива? Оказа се, че е охранител. Извършва брутално убийство в центъра на български град. В закона за противодействие на тероризма една от дефинициите за тероризъм е този, който създава смут и страх в населението”, изтъкна Каракачанов. 

„Ако беше взел заложник или беше убил още някой, същите тези хора, които сега ми задават тези глупави въпроси, щяха да зададат въпроса, а защо армията и специалните сили, които са били на 20 км от там, не са оказали съдействие на органите на реда и се е стигнало до още престъпления. Аз съм преценил, аз си нося отговорността”, категоричен беше вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов./"Пазарджишка Марица"

 

Коментари