Внимание: Страната е подложена на спам атака

Не отваряйте съмнителни електронни писма, не предоставяйте лични данни

България

от Мария Петрова 1908 прегледа 0

Внимание: Страната е подложена на спам атака

От 20 март в страната е активна спам атака, при която на общ принцип са разпратени стотици хиляди електронни писма до потребители на български мейл провайдъри. Това са фишинг имейли, които постъпват в пощите на различни институции, извършващи търговска дейност. Не предоставяйте лични и други данни при получаването на подобни мейли, предупреждават от Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/. „Марица“ също алармира многократно, че персонални и служебни електронни пощи се заливат от фалшиви мейли, уж от името на банки и куриерски фирми до техните клиенти. Целта е "жертвите" да се хванат на въдицата и да последват линк, чрез който лъсват данните им и се получава достъп до сметките.

От ГДБОП уточняват, че фишинг мейлите са еднотипни по съдържание. Претендират, че са разпратени от името на различни банкови институции, извършващи търговска дейност на територията на страната. В съобщенията фигурира линк, който приканва получателите да въвеждат оторизационните си данни от акаунти за електронно банкиране /потребителски имена и пароли/ или финансови платежни инструменти /данни от дебитни и кредитни карти/ под претекст, че се извършват профилактични действия от името на финансовите институции.

ГДБОП апелира за необходимото внимание при получаването на фалшиви непоискани търговски съобщения. Най-важно е да не се предоставят лични и други данни при получаването на подобни СПАМ имейли. Всички финансови институции, осъществяващи търговска дейност на територията на страната, НЯМАТ ПРАКТИКА да изискват подобен тип данни по описания по-горе начин. ГДБОП е създала организация с големите имейл провайдъри в страната за филтриране на измамните СПАМ съобщения.

Коментари