Всеки шести българин работи в сивия сектор

Бизнес зона

от ЯНИЦА МАРОВА 442 прегледа 0

Всеки шести българин, който се труди, е в сивия сектор

Всеки шести българин, който се труди, е в сивия сектор. По данни на международната организация на труда делът на нашенците, чиито доходи от работа не са декларирани, е 15.9%. За сравнение средното равнище на неформалната заетост за ЕС е 16.3%. Това посочи социалният министър Бисер Петков по време на конференция „Превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“, която е организирана от КБСБ.

Министърът на труда отбеляза, че се наблюдава тенденция за намаляване на процента на недекларирания труд и сивата икономика в България. По думите му недекларираният труд бил сериозен обществен проблем, който оказва изключително негативно въздействие върху данъчната и осигурителната системи на страната. „Всички негови проявления ощетяват работещите, тъй като те не могат да се ползват в пълна степен от защитните механизми на трудовото и осигурителното законодателство”, добави Петков.

Сред негативните последици от недекларирания труд била нелоялната конкуренция между предприятията и осигуряването на пазарно предимство на некоректните фирми за сметка на държавния бюджет и работниците. Затова трябвало да се засили обществената нетърпимост към проявите на недеклариран труд.

Коментари


И в черния ще проработят, да не са луди да плащат на държавни обирджии и мошеници?