Всеки втори магазин търси продавачи

Сериозно е текучеството на служители в обектите за китайски стоки

Пазарджик

от Теодора Димитрова 1103 прегледа 0

Всеки втори магазин търси продавачи

Непрекъснато нараства търсенето на продавач консултанти в Пазарджик. Всеки втори магазин в центъра на града, а и в кварталите търси персонал. На витрините и на входните врати на обектите постоянно могат да се видят обяви "Търсим продавач консултант".  

Към днешна дата само Бюрото по труда в Пазарджик излиза със 17 предложения. В същите граници бяха обявените свободни места за такива позиции и през предишните седмици.

Допреди година в областния град продавачи се търсеха основно за хранителните магазини, където работата е сравнително тежка и изисква служителите да се справят с много артикули и да са добри в сметките. Сега обаче липса на продавачи има и в много от магазините за дрехи и обувки в централната градска част. Обяснението за това е, че повечето от собствениците предлагат ниско заплащане, близко или равно на минималната работна заплата.  

Голямо текучество през последните месеци има в магазините, предлагащи китайски стоки на ниски цени. Момичета, пробвали да работят в тях, се оплакват, че са следени непрекъснато от шефовете, не се спазват часовете им за почивка, понякога работят повече от седмица без нито един почивен ден и като цяло условията на труд са непоносими. Затова и тези обекти, които са и с най-много клиенти, пускат непрекъснато обяви, че търсят персонал.  

Много често се наемат по програми безработни, регистрирани в Бюрото по труда. След като програмата изтече обаче, шефовете предпочитат да прекратят договора и отново да търсят работници, за да спестят от заплати и осигуровки. Така се стига до омагьосан кръг, в който се въртят и двете страни - работодатели и служители.  

Важен фактор за липсата на интерес към дейността е, че към продавач консултантите обикновено има изисквания, отнасящи се до външен вид, отношение към клиентите, умения за аранжиране на витрини и съобразителност в различни ситуации. Почти навсякъде се изисква и предишен опит, а има случаи и на нелепи изисквания от рода продавачът да предлага обслужване по модел на Западна Европа или Щатите. Това спира много от младите хора дори да кандидатстват за позицията, защото смятат, че заплащането, съотнесено към отговорностите и задълженията, не си заслужава. Шефовете пък се оплакват, че магазинерите често не приемат сериозно работата си и наистина нямат правилно отношение към клиентите.

Собствениците на магазини в Пазарджик отчитат и факта, че в града останаха много малко млади хора, а по-възрастните не се наемат на такава работа, дори да са трайно безработни. Нерядко се налага самите началници да застанат зад щанда, за да може обектът да не бъде затворен. Очакванията са и в следващите месеци тенденцията да се запази, защото не са налице фактори, които да сочат към промяна в условията нито по отношение на заплащането, нито като интерес от страна на безработни или желаещи да сменят професията си.

Коментари