За четвърти път Фестивал на смокинята във Ветрен дол

Регион

от Борислав Наумов 759 прегледа 0

Ветренци ще се забавляват днес на четвъртия Фестивал на смокинята, който тази година е събрал рекорден брой участници - над 300.

Ветрен дол отдавна се слави като селото с най-много смокинови дървета в Пазарджишко, че и в цяла България. Но това е само формалната причина тук да се сетят да направят фестивал на смокинята. Неговото първо издание бе през 2014 година, когато организацията по празника пое кметът на селото Димитър Христосков заедно с местните културни настоятели и църквата "Света Богородица".  Още тогава се роди идеята във фестивалната програма да има конкурс за най-добра смокинова ракия.

През миналата 2016 година над петдесет семейства от селото се включиха в третото издание на Фестивала на смокинята. Този път основната организаторска работа бе поета от читалището, пред което бе и сцената, на която се изявяваха участници във фестивала.

Тази година реколтата от смокини е повече от добра, даже се чуха оплаквания че свръхпроизводството е смъкнало твърде ниско изкупните цени. Това, разбира се, не се отнася до смокиновата ракия и смокиново сладко - който иска да опита от тези изкушения, трябва да е готов да плати истинската им цена./"Пазарджишка Марица"

Снимки: От ІІІ фестивал през 2016 г.

Коментари