За водна криза предупреди кметът на Велинград

Регион

от Димитър Комсийски 366 прегледа 0

За водна криза предупреди кметът на Велинград

На хоризонта се задава водна криза. Това страховито предположение направи кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев.

Притесненията на велинградския градоначалник са свързани със спирането на водоподаването от Сухата лъка и Легоринец заради минимално завишени стойности на уран. От това се губели около 70 литра в секунда от нужния за Велинград дебит.

На лице е крещяща необходимост да се възстанови разрушения водопровод „Водев чарк”, който пострада сериозно през март’2015 г., каза кметът.
Вече три години се очакват средства за ремонт на съоръжението по линията на различни държавни ведомства, но засега пари няма. Ако държавата не ни отпусне пари за „Водев чарк”, ще трябва да направим всичко възможно да възстановим водопровода със собствени средства, смята още д-р Коев.

Той съобщи, че има изготвен проект, като нужната сума е поне половин милион лева.

Като алтернативно решение кметът видя проектиране на Клептузкия водопровод.

Временната комисия, която бе направена в Народното събрание във връзка със завишените количества уран в питейните води, е излязла със становище за финансова подкрепа на алтернативни водоизточници.

Това пък дава шанс да бъдат осигурени средства за водопровод от Клептуза.
Има и вариант да бъде увеличено количеството вода от Пречиствателната станция, но там съществува познатия проблем, че при дъждове водата се замътва и е нужно дълго технологично време, за да потече чиста към чешмите.

Коментари