Забраняват незаконни тържища за животни, но законно няма

Държавата настоява да се лицензира тържището в Черногорово

Пазарджик

от Дора Цветкова 280 прегледа 0

Забраняват незаконни тържища за животни, но законно няма

 

Има категорична законова забрана за търговия с животни на нерегламентирани тържища, но в същото време в Пазарджишко няма законен пазар, където стопаните биха могли да закарат и предлагат спокойно добитъка си. Това стана ясно по време на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия днес, водено от зам.-областния управител Йордан Кожухаров.

Започват крути мерки за контрол на тази търговия, на нарушителите ще бъдат съставяне актове, обяви шефът на Агенцията по храните в Пазарджик д-р Петко Митев. Акцията е предизвикана от доклад на неправителствената организация „Енимъл ейнджълс“, в който са описани случаи на нехуманно отношение към четириноги, най-вече при транспортирането им на дълги разстояния. Документът е изпратен до европейски институции, откъдето е последвала ответна реакция.

Д-р Митев за пореден път призна, че в региона има незаконно предлагане с животни и продукти от тях. Колкото и да се правят проверки, колкото и да се налагат глоби, млекарките от улицата и търговците от крайпътните тържища си имат редовни потребители и докато е така, този бизнес няма да спре.

За предлагането на животни алтернативата е в доизграждане и лицензиране на тържището край Черногорово. То е най-голямото в областта и малко е необходимо, за да отговори на изискванията за такава дейност. Изолирано е, оградено е, на подходящо място е, но трябва да се осигурят вода, хранилки, ветеринарен лекар и помещение за него. Дори веднага да се започне работа по въпроса обаче, това ще отнеме време. Колко – никой не се ангажира да прогнозира. Дотогава регионът остава без законен пазар за добитък.  

 

Подробности по темата четете в утрешния брой на „Пазарджишка Марица“.

Коментари