Заложните къщи пропищяха от измамници

Тарикати оставяли имитации на бижута и коли под възбрана

Бизнес зона

от Мария Петрова 941 прегледа 0

Заложните къщи пропищяха от измамници

Допреди няколко години десетки пропищяха от заложните къщи и лихварите, които действаха на тъмно, под прикритието на заложна къща. Не са един и два случаите на измами, при които някои хора останаха дори без покрив над главите си. С Наредбата за дейността на заложните къщи ситуацията донякъде се овладя, но въпреки това, някои работят на ръба на закона, още повече че няма качествен контрол, коментират запознати. В днешно време "палачинката се обърна". Зачестили случаите, при които заложните къщи ставали жертва на измамници. Някои опитвали да заложат перфектни имитации на златни бижута, както и на ипотекирани коли. 

Очите са ни на четири какво ни предлагат. Например вече не вземаме за залог леки автомобили, тъй като с много колеги се "набутахме", оплаква се дама от заложна къща. Зачестили случаите, при които се залагали възбранени от частни съдебни изпълнители коли, но за това се разбирало постфактум, след като парите са дадени. 

Иначе бижута, маркови часовници, мобилни телефони и електронна техника - това са най-честите артикули, които пловдивчани обикновено залагат или продават в заложните къщи. Някои от стоките са изнесени за продан, тъй като се водят „изгорели“, т. е. взета е определена сума срещу тях, но тъй като собственикът им е станал длъжник на заложната къща, тя ги предлага на цена, от която не само да си избие парите, но и да спечели. Ако отделите повече време за обиколка, може да се натъкнете и на невероятно изгодни попадения. Например от заложна къща може да се купи изгодно чисто нов мъжки часовник Citizen, и то с 2 години гаранция и европейски сертификат. Официалната му цена е под 100 лв., която може и да падне, ако освен него, купите и луксозни копчета за ръкавели, които излизат между 30 и 40 лв. Ако часовникът е оригинален, покупката е бинго, тъй като цените на „събратята“ му в други заложни къщи, които предлагат часовници от същата марка, е от 300 лв. нагоре.

Коментари