Защо държавата се отказа от участие в сделката за ЧЕЗ?

Проверявала ли е прокуратурата Гинка Върбакова и съпруга й?

Бизнес зона

от Екип Марица 909 прегледа 0

Защо държавата се отказа от участие в сделката за ЧЕЗ?

Държавата рязко промени позицията си за участие в сделката за ЧЕЗ и обяви, че няма да се включи в нея. Решението съобщи финансовият министър Владислав Горанов, а реакциите не закъсняха.

„Държавата не е била участник в сделката за закупуване на ЧЕЗ. При продажбата беше обявено, че има такова желание, но не е имало акт на правителството за участие в сделката”, коментира в студиото на „Здравей, България” Димитър Лазаров депутат от ГЕРБ.

„За да защити държавата обществения интерес, тя би трябвало да може да го дефинира. Тази сделка според нас не бива да се слячва просто така. Не можем да гледаме на нея просто като на сделка между две частни компании поради две причини – първата причина, едната компания не е съвсем частна, тъй като има държавно участие в нея, и второ – става въпрос за една трета от електроразпределението на България, което касае 3 милиона души”, коментира Крум Зарков, депутат от „БСП За България”.

Димитър Лазаров от ГЕРБ цитира данни от проверката на прокуратурата на физическите лица, свързани с покупко-продажбата на ЧЕЗ.

„Извършена е проверка на Гинка Върбакова и съпругът й. От информационната система на прокуратурата няма информация срещу тях да е образувано досъдебно производство. По отношение на Върбаков, да, той е бил привлечен като обвиняем по дело преди 4-5 години заради ДДС, но спрямо него е прекратено обвинението. Тази проверка е правена в началото на март по искане на ДАНС и на президента. Тя е изпратена като информация на президента на България Румен Радев”, заяви още Димитър Лазаров от ГЕРБ.

„За разлика от правителството, ние не сме ревизирали нашата позиция. Ние сме за разваляне на сделката, но не за експрориация, а за разваляне на сделката или предотвратяване на нейното сключване според българските закони. Такива възможности има и ние ще се възползваме от вяска една от тях”, коментира Крум Зарков, депутат от „БСП За България”.

*Източник - Нова тв.

Коментари