Затягат контрола при изкупуване на розовия цвят

Който се успи, гори. Дестилериите ще приемат продукция до 14,00 часа

Бизнес зона

от Цветана Георгиева 1174 прегледа 0

Затягат контрола при изкупуване на розовия цвят

Нови правила за изкупуване на розовия цвят въвеждат тази година производителите на розово масло. Собствениците на ценната суровина да представят документи за нейния произход - за собственост на насажденията или за наем върху земята с розови градини. Изкупуването на розов цвят без документи за произход или с фиктивни книжа няма да се допуска. Браншът в лицето на Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика се обедини около още няколко нови изисквания, които с категоричност ще се прилагат.

Няма да се допуска в дестилериите розов цвят след 14 часа. Ограничението цели повишаването на качеството на розовото масло. България води десетгодишна борба най-представителният български продукт да получи защитено наименование за произход от Европейския съюз, затова компромис с качеството няма да се прави, категорични са производителите. Членовете на асоциацията ще работят и за изсветляване на производството на розов цвят, на розовото масло и на търговията с него. Новите изисквания, които всъщност връщат към изконните правила за производството на розовото масло, прославило България още преди два века, бяха приети на годишната среща на членове и представители на фирми производители на розов цвят, преработватели на етерични масла и търговци на българско розово масло.

По време на кампанията по прибиране и преработка на розовия цвят да има строг контрол както в розовите градини, така и в изкупвателните пунктове и дестилериите. А цената на розовия цвят да бъде обвързана с неговото качество, времето на бране, часа на постъпване в розоварната, единодушни са от бранша.

Производителите на розово масло няма да правят никакъв компромис със сортовата чистота на цвета. Те ще изкупуват само и единствено цвят от роза дамасцена. А всеки чувал, който постъпва в дестилерията, трябва да бъде съпроводен със съответните документи. Преработвателите ще следят и за наличието на пестициди и торове.

Коментари