Затягат закона за шамари у дома

Власт

от Марица вест. 945 прегледа 0

Затягат закона за шамари у дома

Със 152 гласа "за" парламентът прие на първо четене предложените от БСП промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие, съобщи агенция "Фокус".

Със законопроекта се предлага промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг - от престъпление от частен в престъпление от общ характер. Промените предвиждат в тези случаи наказателното производство от общ характер да се образува по тъжба на пострадалия, подадена до прокуратурата, а не до съда, като тя няма да може да бъде оттегляна.

Мотивите за предложената промяна са свързани със затруднения на пострадалия при събирането на доказателства за престъплението, от една страна, а от друга - невъзможност за организиране на обвинението от пострадалия поради наличието на близост с извършителя, зависимост, страх и други подобни причини.

Предвижда се и по-тежко наказание при осуетяване на изпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие.

Според левицата със законопроекта се решава в голяма степен единият от съществените въпроси, предвидени в отхвърлената Истанбулска конвенция, а именно в частта с промяна и увеличаване на някои наказания.

Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, сочи статистиката.

Коментари