Затвор за 8 от 12-те от групата „Палките“

Катаджиите са обвинени в рекет над водачи и прибиране на подкупи

Пазарджик

от Екип Марица 1182 прегледа 0

Затвор за 8 от 12-те от групата „Палките“

Апелативният специализиран наказателен съд постанови ефективни присъди за 8 от 12-те подсъдими пътни полицаи от ОД МВР Пазарджик, задържани през лятото на 2011 г. при полицейска операция под названието "Палките", съобщават от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Всички са осъдени за участие в организирана престъпна група, а петима от тях – и за вземане на подкуп.

Въззивната съдебна инстанция потвърди оправдателните присъди на СпНС спрямо останалите четирима служители на МВР, обвинени единствено за получаване на подкупи.

На двама от подсъдимите съдът наложи наказание от 4 години лишаване от свобода, на други трима – по 3 години и шест месеца, а на останалите трима - по 3 години лишаване от свобода. За всички тях съдът постанови и лишаване от право да заемат длъжност в органите на МВР и да упражняват професията полицай за срок от 5 години. Наложени са им и глоби в размер от 3 до 4 хиляди лева.

На 28 ноември 2016 г. първата съдебна инстанция оправда всички дванадесет подсъдими по делото, след като прецени, че няма достатъчно доказателства за повдигнатите им обвинения.

Разследването започна по сигнали на изнудвани шофьори, според които от тях са били искани между 20 и 50 лева, за да не бъдат санкционирани с по-тежки административни наказания.

Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Подсъдимите са Стоян Илиев, Петър Михайлов, Георги Бодуров, Петър Костадинов, Марин Енджов, Иво Даскалов, Георги Георгиев, Илия Сотиров, Наско Ставрев, Илия Пърличков, Здравко Тодоров и Иван Араланов.

Делото се точи близо 7 години, като междувременно беше връщано три пъти на прокуратурата за пропуски в обвинителните актове. На 8 юни 2011 година 11 служители на Пътна полиция – 9 от Пазарджик и двама от Пловдив, бяха арестувани по обвинения в прибиране на подкупи и изнудване на шофьори. Всички бяха автоконтрольори от сектор „Престъпления по пътищата“, като са работили в района на магистрала „Тракия“.

Специализираната операция, наречена с кодовото име „Палките“, бе проведена под наблюдението на Софийската градска прокуратура. Бяха използвани специални разузнавателни средства - камери, данните от които бяха представени по делото на 47 диска. Това бе един от спорните моменти, тъй като записите са без звук и на тях не се вижда ясно какво правят ръцете на катаджиите.

При разследването бе установено, че участниците в групата са използвали тайници в самите полицейски палки, за да крият събраните рушвети. По официално изнесена от МВР информация, са установени над 1000 изнудвания над водачи – българи и чужди граждани – умишлено забавяне на документи с намек, че работата може да се уреди с пари, заблуждаване на водачи, че са карали с превишена скорост и искане на подкупи, за да не им бъдат налагани актове.

Коментари