Затворник иска 120 бона заради гадини в ареста

Той се жалвал и от отношението на надзирателите, но получил само 200 лева обезщетение

Крими

от Георги Василев 373 прегледа 0

Затворник иска 120 бона заради гадини в ареста

Затворник, който бил преместен за няколко дни от Врачанския в Пловдивския затвор, поиска 120 000 лева от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, тъй като условията и отношението в тъмницата му се сторили унизителни. Той бил настанен за пет дни в килия 107 на следствения арест, тъй като по това време в самия зандан имало карантина. След отвеждането се оплакал от психически страдания, стрес, безпокойство и накърняване на човешкото му достойнство, за което подал жалба пред съда.

Според казаното от него, килията била пренаселена и в нея пъплели зарази - тоалетната била мръсна и постоянно отворена, а от нея се носела изключително силна и неприятна воня. Понякога от канала се подавали плъхове, които щъкали свободно и по коридорите. Пандизчията смятал, че не получава достатъчно време на открито, нямало нормални условия за хранене и сън, тъй като осветлението работело нонстоп. Той бил лишен и от адекватно медицинско обслужване. Освен това бил

@ins_sub: пребит от надзиратели.

На тези твърдения се противопоставил един от командирите в пловдивския арест, който бил разпитан пред съда и заявил, че всичко било нормално в килия 107. Там имало три легла с дюшеци, по две одеяла и възглавници, голям прозорец, мивка с топла и студена вода, масичка за хранене с две табуретки, климатик и отдушник. През нощта светела една дежурна лампа, тъй като затворниците трябвало да се наблюдават денонощно. По думите му, той не знаел за спречквания с надзиратели или други задържани. Той подчертал, че хигиената на килиите е задължение на самите задържани, като един път седмично им се давали препарати за почистване.

За да се стигне до истината, пред съда бил изправен и съкилийникът на ищеца. Той разказал, че прозорецът се отварял само по 2 см, водата за казанчето се пускала от чешмата, а самата тоалетна била преградена с висока около метър стена. През уикенда давали и препарати за почистване, но въздухът в килия 107 рядко бил свеж. Той си спомнил, че другарят му по съдба

@ins_sub: искал да ходи на лекар, но не бил заведен.

Разказал, че в един от дните надзиратели нахлули в килията и му казали да се обърне с гръб. Тогава ищецът започнал да крещи - казал, че го били с палки по главата, но видимо му нямало нищо.

За да бъде преценката на съда точна и справедлива спрямо българското и европейското право, магистратите се заели да нищят поотделно всяко едно от оплакванията. Била изслушана съдебно-техническа експертиза, според която килията била с площ около 11 кв. м. Нямало данни по това време в нея да са пребивавали повече от двама души, тоест били спазени изискванията за минимална жилищна площ (4 кв. м). Съдиите приели, че килията е разполагала със санитарен възел и течаща вода, тоест ищецът е имал постоянен достъп до тях. Имало и прозорец, който осигурявал естествена светлина и чист въздух.

Според съда било възможно килията да е с изключително лоши хигиенни и битови условия, но за това

@ins_sub: били виновни самите затворници,

които трябвало да си я поддържат. Съдиите подчертали, че препарати за почистване се давали през уикенда, а ищецът е бил настанен в събота - тоест най-късно на следващия ден е можел да хигиенизира помещението и тоалетната. По делото не били установени данни да има плъхове, а от затворническата администрация посочили, че най-малко два пъти годишно се прави дезинфекция, дезинсекция и дератизация.

Не можело да се направи извод, че ищецът е имал конкретен здравословен проблем през исковия период, за който му е бил отказан лекар - той е бил приет в добро общо състояние, без оплаквания, което личало и от справка към Врачанския затвор. Нямало и достатъчно доказателства за нанесен побой от страна на надзиратели, а сведенията на другия затворник били несигурни.

Факт, който принизява човешкото достойнство, била тоалетната, която била само с преграда и не предоставяла нужното уединение на задържаните. Освен това ищецът бил подложен на унизително отношение от стана на надзирателите, които му заявили да не ги занимава повече, да не им тропа, както и че няма какво повече да му дадат, от което той е почувствал страх и малоценност. Съдиите приели за факт и неосигуряването на нормални условия за сън, тъй като лампата в килията светела денонощно. Так се стигнало до извода, че битовите условия в ареста създават предпоставки за увреждане на психическото и физическото здраве на лишените от свобода.

Поради тези причини административните магистрати осъдили Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” да изплати двеста лева обезщетение за неимуществените вреди и страдания, претърпени от затворника в ареста. Останалите 119 800 лева били отказани.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Коментари