Земеделци пак протестират срещу еднодневните договори

След няколко рокади във властта проблемът им се върна в отправна точка

Пазарджик

от Дора Цветкова 403 прегледа 0

Земеделци за пореден път ще излязат на протест срещу регламента, по който Кодексът на труда ги задължава да сключват еднодневни трудови договори с работниците си. Това съобщи за „Пазарджишка Марица“ Стоян Кузев – кмет на Юнаците, селскостопански производител и неформален лидер на хората от бранша в борбата им срещу административните пречки.

Следващият митинт ще бъде между 25 и 30 януари. Форматът ще се запази – проявата ще бъде проведена мирно, както досегашните. Без блокиране на пътища и магистрали, защото организаторите не желаят да създават неудобства на хора, които не са виновни за проблемите им.

На протест излизат производители в Пазарджик, Пловдив, Димитровград, Стрелча и Карлово.

Въпреки многократните им опити да се разберат с институциите и да намерят приемливо и за двете страни решение, досега агропредприемачите не са постигнали нищо, обясни Кузев. Няма решение на проблема със спорния чл. 114а. Според текста, те трябва да отчитат сключените договори с надничари на същия ден пред Инспекцията по труда. Единственият компромис, постигнат до момента, е регистрирането на документите онлайн чрез специална платформа. Недоволните обаче казват, че това не е решение – да носят лаптопи по нивите, където няма надежден интернет, е безсмислено. Така губят часове наред в чиновнически дейности, а основната им работа чака.

Миналата седмица Кузев за пореден път е изпратил писма с вече известните искания, този път – и до омбудсмана Мая Манолова. Основното предложение е да бъде отменен чл. 114а от Кодекса на труда, който регламентира сключването на еднодневни договори, в настоящия му вид. Имат и предложения за конкретни промени, включени в протестна декларация. Първата е отчитането на контрактите на надничари да става в хартиени дневници, които да се представят пред Инспекцията по труда веднъж месечно или в края на сезона. Освен това да се осигури опция за почасово наемане на хора – за 4 или 6 часа според реално отработеното време. Да бъде намалена финансовата тежест на осигуровките, като част от тях да поемат надничарите, те да си плащат и плоския данък, е следващо искане. Да не се задължават фермерите да плащат предварително осигуровките – никой друг бизнес в страната няма такъв ангажимент, настояват още земеделците.

Те настояват още да бъде отменено законовото им задължение да карат платени курсове по растителна защита, тъй като за избора на препарати се консултират с агрономи. Последното искане е всички промени в законодателството да влизат в сила от следваща селскостопанска година, а не от средата на текущата, когато хората от бранша са неподготвени за кардинални промени.

Писма с исканията на земеделците са изпратени до министерствата на земеделието и социалната политика, парламентарните комисии по земеделие, по социална политика, до председателя на Народното събрание.

„Разчитаме на тяхното положително отношение, коментира Кузев. Ние имахме позитивни становища от предишните комисии и екипи на министерствата. Но тъй като имаше промени в състава им – избори, ново Правителство, нов Парламент, всичко трябвало да се повтори отново, да започне от нулата. Старите преписки са архивирани. Нямало практик да се предава от предишни на следващи служители вече доведеното донякъде“.

Хората от бранша се надяват този път нещата не само да бъдат взети под внимание, но и доведени до успешен край.

Коментари