"Живите човешки съкровища" представят Пазарджик на „Сурва 2018“

Новини от Пазарджик и региона

Култура

от Екип Марица 1818 прегледа 0

Пет от най-добрите маскарадни състави ще представят Пазарджик на „Сурва 2018“ тази година. Днес в часовия пояс от 12 до 13 часа пред публиката ще играят групата на Лесичово, официално вписана в листата на ЮНЕСКО за „Живи човешки съкровища“. След тях излизат дервишите от Семчиново, а утре между 11 и 12 часа излизат Церово, Калугерово и Варвара. Всяка от тях заслужава адмирации за старанието си традицията да бъде опазена и предадена на следващите поколения.

Лесичовци са известни с това, че не променят нито един конец от облеклата си и нито едно движение от танца си. Те се обличат в необработени кози кожи, като костюмът се съшива на тялото на дервишите с губерка и конопен конец. Само един от групата не е облечен в кожи и това е Арапинът – един от главните герои в сценария с водеща роля в изпълняваните ритуали и особено атрактивна визия.

Семчиновци също са сред стремящите се да запазят автентичността селища в региона. Костюмите и при тях са от овчи и кози кожи, но с по-особени маски – също от необработена кожа, направени върху дървени конструкции. Носят красиви звънци, изпълняват стриктно ритуалите за прогонване на злото, заораването и наричанията за берекет, страховитите танци, обхождането на къщите.

Фестивалът започна вчера, а конкурсната програма ще бъде днес и утре.

С интерес ще следим представянето на петте елитни маскарадни състава от Пазарджишко. Очаквайте продължение!

Да им пожелаем успех и да се върнат с големи награди!

Коментари